€18,7 miljoen subsidie beschikbaar voor financiële educatie op middelbare scholen

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) heeft €18,7 miljoen beschikbaar gesteld voor financiële educatie op middelbare scholen in 2024. Deze subsidie is bedoeld om docenten te trainen die leerlingen onderwijs geven over geldzaken. Het doel is om jongeren beter te leren omgaan met hun financiën.

Middelbare scholen kunnen vanaf 15 april een aanvraag indienen voor deze subsidie.

Financiële uitdagingen voor jongeren

Wanneer jongeren 18 jaar worden, worden ze wettelijk financieel zelfstandig. Hoewel de meeste jongeren dit goed aankunnen, is financiële zelfstandigheid voor velen een flinke uitdaging. Uit onderzoek van de BKR blijkt dat 24.000 jongeren tussen de 18 en 25 jaar kampen met een of meerdere betalingsproblemen.

Volgens minister Schouten is het belangrijk dat jongeren al voor hun 18e leren hoe ze om moeten gaan met zowel geldzaken als geldzorgen. Zowel ouders als scholen hebben hierin een rol.

Eerdere subsidie voor financiële educatie

In 2023 stelde minister Schouten al € 8,6 miljoen beschikbaar voor financiële educatie voor MBO-studenten. Er kwamen toen veel aanvragen binnen.

Aanvraag en inzet van de subsidie

Scholen kunnen de subsidie aanvragen voor een periode van ruim drie jaar. Met deze eenmalige financiële ondersteuning kunnen zij bijvoorbeeld docenten trainen, medewerkers aannemen of vrijstellen om te zorgen dat financiële educatie een vaste plek krijgt op school, of financiële begeleiding organiseren voor leerlingen met geldzorgen.

Het geld kan ook gebruikt worden om ouders of verzorgers te betrekken bij de financiële opvoeding van hun kinderen. Een aanvraag indienen is mogelijk van 15 april tot en met 10 mei 2024. Rijksbekostigde scholen die een aanvraag indienen, ontvangen nog dit jaar het geld om in het nieuwe schooljaar aan de slag te gaan.

Ter voorbereiding op de aanvraag worden er online informatiebijeenkomsten georganiseerd op 19 en 21 maart.

Aanvulling op bestaande initiatieven

Deze subsidie vormt een aanvulling op bestaande initiatieven van gemeenten om jongeren op school te leren over geld of te ondersteunen. De subsidieregeling is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met de ministeries van Financiën en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.