11.000 jarigen en veel huwelijksvieringen op schrikkeldag

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Dit jaar vieren meer dan 11.000 mensen hun verjaardag op 29 februari, een dag die maar eens in de vier jaar voorkomt. Volgens het CBS is schrikkeldag niet alleen een populaire verjaardag, maar ook een favoriete dag om te trouwen.

Verjaardagen op schrikkeldag

Van de ruim 11.000 jarigen op schrikkeldag dit jaar, zijn er 370 kinderen die voor het eerst hun verjaardag vieren, omdat ze vier jaar geleden op deze dag geboren zijn. Bovendien worden er dit jaar acht mensen honderd jaar op deze bijzondere datum.

Het CBS merkt op dat er op schrikkeldag doorgaans iets minder kinderen worden geboren dan op een gemiddelde dag in februari. In 2020 bijvoorbeeld, waren er 29 minder geboorten op 29 februari dan op een gemiddelde zaterdag in die maand.

Trouwen op schrikkeldag

Ook trouwen blijkt populair op schrikkeldag. Ondanks dat februari doorgaans een rustige maand is voor huwelijken, trouwden er dubbel zoveel stellen op 29 februari 2020 dan op een gemiddelde zaterdag in februari. In 2000 was schrikkeldag zelfs uitzonderlijk in trek voor huwelijken, met bijna drie keer zoveel huwelijken als normaal op een dinsdag in februari.

Schrikkelhuwelijksjubilea

Op 29 februari 2024 vieren bijna 2.200 echtparen hun schrikkelhuwelijksjubileum. De meeste van deze paren (349) vieren hun achtjarig jubileum. Ook zijn er 106 paren die hun robijnen huwelijk (40 jaar) vieren en negen stellen die hun diamanten huwelijk (60 jaar) vieren.