100 doden bij aanvallen op dorpen in Niger

Normal pexels francesco ungaro 998653
Afbeelding: Pexels

Afgelopen zaterdag zijn er 100 doden gevallen bij aanvallen op twee dorpen in het westen van Niger. Premier Brigi Rafini gaf aan, dat dit een van de dodelijkste dagen in de historie van het land. Rafini maakte het dodental zondag bekend op de nationale televisie, na een bezoek aan de zone, vlakbij de grens met Mali. Hij zei niet wie verantwoordelijk was. Veiligheidsbronnen zeiden zaterdag dat ten minste 70 burgers zijn gedood bij gelijktijdige aanvallen door islamitische militanten in de dorpen Tchombangou en Zaroumdareye.

Niger grenst met Mali en Burkina Faso en hiervandaan wordt Niger herhaaldelijk aangevallen door militanten die banden hebben met Al Qaida en Islamitische Staat. Het geweld is een onderdeel van een grotere veiligheidscrisis in de Sahelregio in West-Afrika. Westerse bondgenoten zoals Frankrijk, die troepen en middelen in de regio hebben, ondersteunen burgers in de regio. Desondanks zijn er gisteren ook twee Franse militairen omgekomen.

Niger heeft ook moorden gezien tussen rivaliserende etnische gemeenschappen die werden aangewakkerd door het jihadistische geweld en de concurrentie om schaarse middelen.

De aanslagen van zaterdag vielen gelijktijdig met het moment, waarop de verkiezingscommissie de resultaten bekendmaakte van de eerste verkiezingsronde ter vervanging van president Mahamadou Issoufou, die aftreedt na een decennium Niger te hebben bestuurd.

Kandidaat van de regerende partij Mohamed Bazoum, die als eerste eindigde, uitte zondag zijn condoleances aan de slachtoffers.
De aanslagen, zei hij in een video die hij op sociale media plaatste, "herinneren ons eraan dat terroristische groeperingen een ernstige bedreiging vormen voor de cohesie binnen onze gemeenschappen".

Bazoum zal het opnemen tegen voormalig president Mahamane Ousmane in een tweede ronde, die op 21 februari wordt verwacht.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief