Vijf Deense Vikingforten opgenomen in UNESCO Werelderfgoedlijst

3 maanden geleden gepubliceerd

Vijf historische Deense ringforten uit de Vikingtijd zijn toegevoegd aan de prestigieuze UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze fortificaties, gebouwd onder het bewind van de Deense Vikingkoning Harald Blauwtand tussen 958 en 987, zijn opmerkelijk vanwege hun symmetrie. Ze weerspiegelen de ambitie uit hun tijd om het Deense koninkrijk te verenigen en te beschermen tegen externe vijanden.

Rane Willerslev, museumdirecteur van het Nationaal Museum van Denemarken, is verheugd over de erkenning van de ringforten als werelderfgoed. Hij hoopt dat deze erkenning zal leiden tot meer onderzoek en communicatie over de forten en dat ze meer bezoekers zullen aantrekken.

De vijf forten

Aggersborg

Aggersborg, gelegen nabij Løgstør in Noord-Jutland, is het grootste Vikingtijd ringfort. Het heeft een interne diameter van 285 meter en was omsloten door een cirkelvormige wal van 9 meter breed en ongeveer 4 meter hoog. Het fort heeft vier poortopeningen, elk met een eigen straat. Het centrum van het fort was voorzien van een toren, omringd door 48 huizen.

Fyrkat

Het fort van Fyrkat, gelegen nabij Hobro in Noord-Jutland, heeft een indrukwekkend uitzicht. Het werd mogelijk gebouwd om koninklijke macht te behouden. Een begraafplaats ten noorden van het fort toont dat het fort bewoond werd door mannen, vrouwen en kinderen.

Nonnebakken

Nonnebakken ligt verborgen onder de moderne stad Odense op Funen. Vanwege zijn geschiedenis en omvang is het een van de grootste en belangrijkste oude monumenten in het gebied. Het is vernoemd naar een klooster dat zich in de 12e eeuw op de heuvel bevond.

Borgring

Het fort Borgring was strategisch gelegen voor de baai bij Køge, in Seeland. Hier kon het verkeer in en rond Oost-Seeland worden gecontroleerd. Het blijft een archeologisch mysterie en wordt jaarlijks door archeologen bezocht voor onderzoek.

Trelleborg

Het fort van Trelleborg bij Slagelse in West-Zeeland ligt in het prachtige landschap van Tude ådal. Bezoekers kunnen het leven van de Vikingen ontdekken door het gereconstrueerde dorp Slagløse te bezoeken.

Related news