Verplichting helm bij elektrische fietsers

Normal fiets

De overheid kan door het verplichten van een helm bij Kinderen en elektrische fietsers tientallen verkeersslachtoffers per jaar voorkomen. Dit laat het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor leefomgeving (PBL) weten aan de hand van een onderzoek naar de effecten van de maatregel.

Het CPB en het PBL raden het de overheid aan om een fietshelm te verplichten voor kinderen en elektrische fietsers, maar volgens de fietsersbond zal er straks bijna niemand meer op de fiets stappen.

Het CPB overhandigt vandaag het rapport aan de tweede kamer en adviseert hierin over grotere investeringen in fietsvoorzieningen zoals fietspaden. Verder valt er in het rapport te lezen dat naast de investeringen de helmplicht wordt aangeraden. Volgens het CPB en PBL kan hiermee zeven procent van de jaarlijkse verkeersdoden voorkomen worden.

,,Wij zijn hier absoluut niet blij mee. Een fietshelm verplichten is een erg slecht idee. Het maakt fietsen onaantrekkelijk en het wekt de illusie dat fietsen onveilig is. Bovendien zijn het volstrekt ongemakkelijke dingen. Waar laat je zo'n helm als je naar de supermarkt gaat?” Aldus de fietsersbond, die een stevige tegenstander blijft van de helmplicht.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief