Verplicht payrollpensioen is brug te ver

Normal euro
Een verplichte pensioenregeling staat haaks op de onderhandelingsvrijheid van werkgevers en vakbonden, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op een wetsvoorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken. Ook menen zij dat zo’n regeling tot uitvoeringsproblemen zal leiden.

Concurrentie tegengaan

Doel van het wetsvoorstel is om de concurrentie op arbeidsvoorwaarden zoveel mogelijk te bestrijden door te voorkomen dat voor payrollkrachten geen of veel minder pensioenpremie wordt afgedragen. VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het belangrijk dat payrollmedewerkers ook pensioen kunnen opbouwen, maar vinden een verplichte regelingen een brug te ver.

Complexe uitvoering

Het zal bovendien ‘zeer complex’ worden om in alle gevallen invulling te geven aan de definitie van gelijkwaardige functies van payroll- en andere medewerkers. Ook zal de verplichting gelden als het inlenende bedrijf geen pensioenregeling heeft. Daarmee ontstaat dus ook ongelijkheid. Volgens de ondernemingsorganisaties leidt de verplichting zo tot allerlei uitvoeringsproblemen.

Beter alternatief

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de minister naar alternatieven moet zoeken om de doelstelling én de onderhandelingsvrijheid te respecteren. Als de payrollmedewerker bijvoorbeeld zelf geen pensioenregeling heeft en het inlenende bedrijf wel een regeling heeft, zou de verplichting moeten gelden om een pensioenvergoeding toe te kennen bovenop het salaris van payrollmedewerkers.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief