Tweede Kamer wil strenger beleid NVWA tegen misverstanden in slachthuizen

Normal nvwa
NOS en RTL hebben melding gemaakt van diverse misstanden in slachthuizen. Dierenwelzijn en voedselveiligheid blijken te vaak niet op orde te zijn. Bovendien zou de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) daar niet altijd adequaat tegen optreden. Consumenten moet ervan kunnen uitgaan dat hun voedsel veilig is, zegt Lodders (VVD). Het gaat daarbij volgens haar niet alleen om de hygiëne maar ook om de zorgvuldige behandeling van dieren. Daarom is het volgens Moorlag (PvdA) belangrijk dat de "gereedschapskist" van de NVWA beter gevuld wordt, zodat die effectief kan optreden tegen misstanden.

DIERENWELZIJN

Kreupele en gevallen dieren worden in slachthuizen niet snel genoeg uit hun lijden verlost. Het doden en verdoven van dieren gaat fout, waardoor ze levend worden gevild of verdrinken. Stallen zijn overvol en er is geen drinkwater. Dit soort zaken zorgen voor onnodig dierenleed, zo blijkt uit de berichtgeving van NOS en RTL. De verdovingsmethoden in slachthuizen zijn al niet diervriendelijk, constateert Ouwehand (PvdD). Zij vindt het onacceptabel dat zelfs de beperkte regels die er zijn om lijden van dieren te voorkomen, niet eens goed worden nageleefd. Dieren die geslacht worden voor hun vlees, betoogt Bromet (GroenLinks), verdienen een goed leven en een respectvol einde.

MAATREGELEN EN SUGGESTIES

Hoe zorgen we ervoor dat het dierenwelzijn en de voedselveiligheid in slachthuizen verbeteren? De woordvoerders doen diverse voorstellen.
  • Ouwehand (PvdD): pak intimidatie van klokkenluiders aan, maak geen uitzonderingen op regels, verlaag het tempo aan de slachtlijn
  • Graus (PVV): verhoog de capaciteit en kwaliteit bij de NVWA en geef de dierenpolitie een grotere rol
  • De Groot (D66): maak het voor consumenten duidelijk van welk slachthuis vlees afkomstig is en welke slachthuizen de regels onvoldoende naleven
  • Futselaar (SP): maak het economisch minder aantrekkelijk om de regels te overtreden door de pakkans te verhogen en de sancties te verzwaren
  • Geurts (CDA), Lodders (VVD) en Moorlag (PvdA): treed harder op tegen overtredingen, vooral bij recidive
De bedoeling is om overtredingen vaker niet af te doen met een waarschuwing maar met een boete, benadrukt minister Schouten. Zij wil het boetebedrag ook laten oplopen indien dezelfde overtreding meermaals wordt begaan. Sluiting van slachthuizen is volgens haar alleen mogelijk indien dit proportioneel is.

CAMERATOEZICHT

Wantoestanden in een Belgisch slachthuis waren eerder aanleiding voor een discussie over (verplicht) cameratoezicht in slachthuizen. De Kamer debatteerde hierover op 24 mei 2017. Hoe staat het nu met de invoering van cameratoezicht, vragen verschillende woordvoerders zich af. Er zijn met de meeste slachterijen afspraken gemaakt over vrijwillig cameratoezicht, zegt minister Schouten. Er loopt een pilot waarin de NVWA toegang krijgt tot de beelden en het is de bedoeling om dit uit te breiden. De Kamer stemt op 11 september over de ingediende moties.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief