Slachtoffers voormalig Nederlands-Indië herdacht

Normal herdenking 14 augustus 2019 140819015 1920
De Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, en de Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, hebben vanmorgen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht. De plechtigheid vond plaats bij de Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw. De jaarlijkse herdenking blijft nodig, zei Arib. “We zullen elkaar hier nog vele jaren, tijdens deze traditionele herdenking op 14 augustus ontmoeten.” Erry Stoové, voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945, opende de bijeenkomst. Hij noemde het doorgeven en levend houden van de herinneringen aan de oorlogstijd in voormalig Nederlands-Indië een ‘ereplicht’. Ook de Kamervoorzitter benadrukte in haar speech dat de herinnering aan de slachtoffers niet verloren mag gaan. “Het typisch menselijke proberen vast te houden in onmenselijke omstandigheden. Als bamboe dat buigt maar niet breekt. Dat is dit jaar het thema van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Indonesië. Wij markeren ook vandaag dat moment, hier in de Tweede Kamer. En dat doen we door verhalen hardop dóór te vertellen. Nog altijd is het nodig om dít deel van de geschiedenis uit de schaduw van het verleden te halen. Nog altijd is het nodig om die geschiedenis completer en inzichtelijker te maken. Als houvast om te verwerken. Als moreel kompas voor de toekomst.” “We blijven elkaar daarin vasthouden”, zo besloot ze. “Daarom krijgen de plaquette en het monument ook na de verbouwing van de Tweede Kamer een waardige plek, waar nog meer bezoekers deze kunnen zien.” Na de toespraken leggen de Kamervoorzitters en de voorzitter van de stichting gelijktijdig een krans, gevolgd door een minuut stilte.

Indische plaquette

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. De stichting organiseert elk jaar op 14 augustus een korte, besloten herdenking bij de plaquette aan het Binnenhof, in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van betrokken organisaties. De bronzen Indische plaquette werd in 1985 onthuld in de hal van Binnenhof 1a, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Nationale herdenking

Op donderdag 15 augustus organiseert de stichting bij het Indisch Monument in Den Haag de nationale herdenking. De Voorzitters van de Tweede en de Eerste Kamer leggen ook die dag een krans ter nagedachtenis aan de gevallenen.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief