Ondernemers: ‘Klachtenafhandeling bij aanbestedingen een farce’

Normal unavailable image
Maatregelen om de kansen van het mkb bij overheidsaanbestedingen te vergroten zijn een wassen neus zolang klachten over de procedure niet onafhankelijk worden beoordeeld. Ondernemers durven nu niet eens een klacht in te dienen. Dat schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Angst voor represailles

De ondernemingsorganisaties vinden de plannen van de staatssecretaris om de situatie te verbeteren een farce. Neem ondernemers serieus, zeggen zij tegen Keijzer. Van alle aanbestedende diensten bij de overheid heeft zo’n 90 procent een eigen klachtenloket, maar in de praktijk functioneren die slecht, stellen de ondernemingsorganisaties. 70 procent van de ondernemers durft nu geen klacht in te dienen uit vrees daarna nooit meer aan de bak te komen omdat de aanbestedende dienst zelf de klachten in behandeling neemt. Van degenen die wel een klacht hebben ingediend, zegt ook circa driekwart dat dat niets heeft oplost.

Niet ‘professionaliseren’, maar onafhankelijk

Onderzoek van adviesbureau Kwink, in opdracht van het ministerie, bevestigt dat de rechtsbescherming van ondernemers ernstig tekortschiet. Staatssecretaris Keijzer heeft naar aanleiding van het Kwink-rapport gezegd dat ze de klachtenafhandeling wil ‘professionaliseren’. VNO-NCW en MKB-Nederland willen echter dat de zij de bestaande Commissie van Aanbestedingsexperts omvormt tot onafhankelijke klachteninstantie. Voor de aanbestedende dienst geldt vervolgens comply or explain; er mag alleen gemotiveerd van het advies van de commissie worden afgeweken. Om te voorkomen dat het advies als mosterd na de maaltijd komt, moet de aanbestedingsprocedure daarvoor worden stil gelegd.

Tientallen miljarden euro’s

Alle overheden samen zetten jaarlijks zo’n 74 miljard euro aan aanbestedingen uit. 22 procent van de waarde van de Europese aanbestedingen in Nederland komt in handen van het mkb. Van de waarde van de aanbestedingen onder de Europese drempel is dat 48 procent.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief