NS en Connexxion willen boerka verbod niet handhaven

Normal 2infographic gezichtsbedekkende kleding
Vanaf 1 augustus 2019 is het verboden om gezichtsbedekkende kleding zoals bivakmutsen, integraalhelmen, boerka's en nikabs in het openbaar vervoer of in overheidsgebouwen te dragen.  Nu blijkt dat bedrijven als de NS en Connexxion zich niets aantrekken van het verbod en mensen die bv een boerka of nikab dragen gewoon toelaten. Pedro Peters, woordvoerder van OV.nl zegt namens de gezamenlijke OV-bedrijven dat de nieuwe weg voor de vervoerders in het OV onwerkbaar is omdat de politie al heeft aangegeven dat handhaving van deze wet geen hoge prioriteit heeft.

PVV Noord-Holland stelt vragen

De PVV maakt zich grote zorgen over niet alleen de desinteresse van de openbaar vervoerbedrijven en de politie om een wet te handhaven, terwijl dat wel zou moeten, maar ook om de veiligheid van reizigers en OV-personeel.
  1. Is de gedeputeerde van mening dat alle reizigers en OV-personeel in alle veiligheid moeten kunnen reizen en werken, en dat de genoemde wet bijdraagt om die veiligheid te verbeteren? Zo nee, waarom niet?
  2. Deelt de gedeputeerde de mening dat het volstrekt onaanvaardbaar is dat openbaar vervoerbedrijven en de politie de handhaving van de wet willen verwaarlozen? Zo nee, waarom niet?
  3. Kan de gedeputeerde aangeven of er door de openbaar vervoerbedrijven die van de provincie een concessie hebben gekregen, nog onderscheid wordt gemaakt tussen mensen in een boerka of nikab en mensen met een bivakmuts of integraalhelm? Graag een gemotiveerd antwoord.
  4. Is de gedeputeerde bereid om bij de betreffende OV-bedrijven aan te dringen om de wet wel te gaan handhaven? Zo nee, waarom niet?
  5. Is de gedeputeerde bereid om OV-bedrijven die blijven weigeren de wet te handhaven sancties op te leggen, bijvoorbeeld door te korten op hun budget? Zo nee, waarom niet?
  6. Is het College bereid om de in de provincie actief zijnde regionale eenheden van de politie op te roepen de wet actief te gaan handhaven en/of om een verzoek naar de minister van Justitie en Veiligheid te sturen om alle in Nederland actief zijnde regionale eenheden aan te sporen de wet actief te handhaven? Zo nee, waarom niet?
De Gedeputeerde Staten moeten binnen dagen de zestal vragen beantwoorden.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief