Nederlandse artillerie naar missie in Litouwen

Normal 1280px pantserhouwitser 2000
Afbeelding: Wikimedia

Op maandag 13 januari vertrekken voor het eerst Nederlandse pantserhouwitsers naar de missie in Litouwen. Het materieel is begin deze week per schip vertrokken en zal dinsdag in Litouwen aankomen.

De missie enhanced Forward Present (eFP) is gestart als teken van bondgenootschappelijke solidariteit met de Baltische Staten en als onderdeel van de versterkte afschrikking en collectieve verdediging van het NAVO-grondgebied. Voor de met pantserhouwitsers uitgeruste artillerie-eenheid zal de inzet vooral in het teken staan van oefenen en kennisuitwisseling met het Litouwse leger, dat sinds kort zelf ook Pantserhouwitsers in het arsenaal heeft en zeer geïnteresseerd is in de kennis en ervaring van de Nederlandse militairen. Het gaat om een reguliere aflossing waarbij een infanterie-eenheid wordt afgelost door een artillerie-eenheid.

Sinds maart 2017 levert de landmacht tussen de 250 en 300 militairen voor de NAVO Battlegroup onder Duitse leiding. Met de komst van de artillerie, kunnen de infanteristen van 13 Lichte Brigade uit Oirschot na 6 maanden aan de grens met Wit-Rusland terug naar familie en vrienden in Nederland.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief