Nederland bereid zich voor op de (harde) Brexit

Normal brexit
Op 29 maart 2019 – over 200 dagen – verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. De Brexit kan grote gevolgen hebben voor handel en transport tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland. “De tijd tot de Brexit dringt, en ondernemers moeten zich grondig voorbereiden”, zei minister Kaag voor Buitenlandse Handel vorige week al. Nederland bereidt zich daarom voor om ook na de Brexit zo goed mogelijk handel te kunnen blijven drijven, en oponthoud aan de grens zoveel mogelijk te beperken.
Daarom bracht een werkgroep van de EU vandaag een bezoek aan de haven van Rotterdam, die als grootste en modernste EU-haven geldt als de poort naar Europa. In de werkgroep zijn alle EU-lidstaten, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, vertegenwoordigd. Deze groep werkt op dagelijkse basis nauw samen met het team van Michel Barnier, die namens de EU onderhandelt met het Verenigd Koninkrijk. Eerder bezocht de groep de havens van Antwerpen en Calais. De werkgroep liet zich voorlichten door onder meer het Havenbedrijf Rotterdam, de Douane, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport. Zij vertelden hoe de grenscontroles er na  de Brexit uit kunnen zien. In de Rijksinspectieterminal voert de Nederlanse overheid geïntegreerde controles uit op goederen van buiten de EU. Zonder deal zal dit proces ook van toepassing zijn op het vervoer van goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk. Nu kan een komkommer van groenteveiling Daily Fresh nog zonder controles de oversteek maken naar de Britse consument. Een komkommer die om 8 uur ’s ochtends is besteld ligt om 4 uur ’s middags in de winkel. Zonder Brexit afspraken kunnen de Britse supermarkten straks niet meer op zo’n snelle bevoorrading rekenen. De groep sprak ook met de nieuwe Coördinatie-eenheid Contingency Planning and Preparedness. Dit overheidsteam zorgt dat de Nederlandse voorbereidingen op de Brexit gestroomlijnd verlopen. Tot slot lichtte de Koninklijke Marechaussee de extra controles toe voor burgers die straks met de boot uit het Verenigd Koninkrijk in Nederland aankomen.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief