Landmacht start grote oefening in Nederland

Normal gvt jungle cidw
Afbeelding: Wikipedia

Militairen van vier landmacht-brigades bereiden zich op verschillende plekken in Nederland voor op grootschalige gevechtsoperaties. Dat gebeurt van 26 oktober tot 11 november tijdens de oefening Zebra Sword. Deze oefening zou eerst in Duitsland plaatsvinden, maar is vanwege COVID-19 naar Nederland verplaatst.

Om dezelfde reden oefenen de eenheden in kleinere verbanden en op verschillende locaties zoals oefenterreinen, maar ook binnen de bebouwde kom. Om het risico op COVID-besmetting te verkleinen vermijden de eenheden hierbij wel zoveel mogelijk contact met omwonenden.

De landmacht oefent op militaire terreinen in de buurt van Weert, de Peel, Oirschot, Stroe, Deelen, ’t Harde en de Marnewaard. Daarnaast zijn militairen actief buiten oefenterreinen tussen Amersfoort, Arnhem en Hoogeveen. Defensie vraagt mensen om afstand te houden en oefenende eenheden niet op te zoeken. De landmacht verwacht verder weinig overlast te veroorzaken.

Vanwege Zebra Sword zijn er op de Nederlandse wegen nu al meer militaire transporten. Op 22 oktober gaan meer dan twintig gevechtsvoertuigen, waaronder CV90’s en een Leopard II bergingstank, van Havelte naar de Leusderheide bij Amersfoort.

Extra COVID-19 maatregelen

Tijdens de oefening houden de militairen zich aan de COVID-19 maatregelen. Daarom beperken militaire eenheden onderling ook interacties. Alle militairen hebben meerdere gezichtsmaskers. Tijdens de oefening is geneeskundige ondersteuning aanwezig. Als militairen ziekteverschijnselen krijgen dan plaatst de landmacht hen in isolatie en worden zij getest.

Oefenen in coronatijd blijft belangrijk

Defensie is een vitale organisatie die altijd voorbereid moet zijn voor verdediging van het NAVO-grondgebied en het bevorderen van de internationale rechtsorde. Daarom oefent Defensie continu.

Momenteel levert de landmacht eenheden voor de snelle reactiemachten van de NAVO en EU en traint militairen voor de missies in Afghanistan, Irak en Litouwen. Daarnaast staat de landmacht gereed om bijstand te leveren tijdens rampen en crises. Denk hierbij aan de inzet in de strijd tegen het COVID-19-virus. De landmacht ondersteunt daarvoor nu het UMC Utrecht.

 

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief