Geldautomaten ’s nachts voorlopig dicht

Normal politie

Criminelen zetten steeds zwaardere explosieven in om geldautomaten op te blazen. Banken, Geldmaat en politie treffen daarom nieuwe maatregelen, waaronder automaten tijdelijk ‘s nachts sluiten. Ook wordt gekeken of bij een kraak geld onbruikbaar kan worden gemaakt.

In 2019 is het aantal plofkraken – na stabiele jaren – weer gestegen; vooral in de laatste maanden slaan criminelen vaker toe. Dit jaar waren er 71 kraken, tegenover 43 in 2017 en 62 in 2016. Om de plofkraken tegen te gaan, gaan automaten van banken en Geldmaat voorlopig tussen 23.00 en 07.00 uur dicht. Dit is besloten door onder meer de Nederlandse Vereniging van Banken en de ministers van Financiën en Justitie en Veiligheid.

Door de maatregel wordt het voor plofkrakers moeilijker om automaten leeg te halen. Een van hun methodes is een explosief naar binnenschuiven via de geldlade; wat niet lukt als de lade dicht blijft.

Geld onbruikbaar na plofkraak

Naast het ‘s nachts sluiten van automaten, kijken banken en Geldmaat met TNO naar extra manieren om plofkrakers te ontmoedigen. Een van de opties is bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar maken. Dat kan bijvoorbeeld door geld te verbranden, te verlijmen of door er inkt op te spuiten. ‘Het is goed dat er serieuze stappen worden gezet om de geldbuit onbruikbaar te maken’, zegt Jos van der Stap, landelijk overvalcoördinator. ‘Dat is volgens ons de beste maatregel in strijd tegen plofkrakers. TNO doet onderzoek naar de effectiefste methode, wat eind januari moet zijn afgerond. Daarna volgt dan snel het invoeren van de meest effectieve methode.’

Minder automaten bij woningen

De zware explosieven die worden ingezet bij plofkraken zijn gevaarlijk voor omwonenden. Een andere maatregel is dat banken en Geldmaat nu kijken of geldautomaten, bijvoorbeeld die onder of nabij woningen, snel verplaatst kunnen worden naar veiliger locaties.

Plofkrakenteams actief

De politie werkt met verschillende teams aan de aanpak van plofkraken. Nationaal en internationaal werken deze teams aan de opsporing van daders en dadergroepen. In onderzoeken werken de teams samen met het OM, de banken en Geldmaat.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief