Export groeit 1,5 procent in mei

Normal unavailable image
Het volume van de goederenexport was in mei 1,5 procent groter dan in mei 2018, meldt het CBS. De groei is groter dan in de voorgaande maand. In mei 2019 groeide vooral de export van machines en chemische producten. Daarentegen kromp opnieuw de export van elektrotechnische apparatuur. Het volume van de import was in mei 3,0 procent hoger dan een jaar eerder.  De groei van de import en de export wordt gedrukt door een bedrijf dat vanaf oktober 2018 een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in juli 2019 minder gunstig dan in mei.

Omstandigheden voor export in juli minder gunstig dan in mei

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in juli minder gunstig dan in mei. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling van de wisselkoersen op jaarbasis ongunstiger was en het oordeel van Europese producenten over de buitenlandse orders negatiever was. Ook het producentenvertrouwen van Duitsland verslechterde en de krimp op jaarbasis van de Duitse industriële productie was groter.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief