Eerste resultaten tekenscanner opvallend voor mens en dier

Normal hqdefault
Medio april werd in Nederland de BAYER TEKENSCANNER gelanceerd. De eerste opvallende resultaten zijn nu gepubliceerd en wat blijkt, de meerderheid van de onderzochte teken die voorkomen op honden en katten is besmet met humane pathogenen. Dit betekent dat bestrijding van de teken bij dieren ook bestrijding van nare gevolgen bij mensen zou kunnen opleveren.  Eerste restulaten Binnen 2 maanden zijn er al 546 teken onderzocht. Dit na een oproep tijdens de Week van de Teek om via de Bayer Tekenscanner informatie aan te leveren en zelfs de teek op te sturen naar het Utrecht Centrum voor Teken-gebonden Ziekten (UCTD) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universteit Utrecht. Uit deze eerste onderzoeksresultaten blijkt dat zowel honden als katten teken bij zich dragen die infecties bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Het onderzoek toont aan dat een groot deel van de teken besmet is met humane pathogenen die ook bij mensen nadelige gevolgen kunnen hebben en de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Het UCTD is dan ook zeer verheugd dat er al zoveel mensen gebruik maken van de app en roept elke honden- en kattenbezitter op hen vooral van informatie te blijven voorzien. Eigen tuin Teken zijn overal in Nederland. Niet alleen in de bossen en het struikgewas komen teken voor, ook in de eigen tuin. Deze vervelende parasiet is in staat ziekten over te dragen, waarvan de ziekte van Lyme wel de bekendste is. Geschat wordt dat er jaarlijks ruim één miljoen mensen door teken worden gebeten, waarvan dus ongeveer 200.000 mensen door een besmette teek. Hiervan krijgen circa 20-30.000 mensen de ziekte van Lyme 1. Minder bekend is misschien wel dat naast vlooien, ook teken een probleem voor honden en katten kunnen zijn. App zodat je weet of de teken in jouw buurt besmet zijn Wil jij ook weten waar in Nederland teken gesignaleerd zijn? En of de teek, die je van jouw hond of kat hebt gehaald, mogelijk besmet is met een ziekte? En wil je zelf een bijdrage leveren aan het zo goed mogelijk informeren van andere Nederlanders en het doen van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekten die een teek overbrengt? Download dan nu gratis de BAYER TEKENSCANNER via de App store of Google Play. De BAYER TEKENSCANNER is ontwikkeld om de actuele aantallen (besmette) teken weer te geven op een door jezelf opgegeven locatie.  De app bied je de volgende informatie :
  • Een heatmap met de actuele aantallen teken per lokatie,
  • Een heatmap met een overzicht van de besmettingsgraad van de teken in de afgelopen weken of maanden,
  • De mogelijkheid om zelf te melden dat je een teek hebt gevonden op je hond of kat, waardoor je bijdraagt aan het completeren van de heatmap.
  • De mogelijkheid om een teek die je van je hond of kat hebt gehaald door middel van DNA-onderzoek te laten scannen op de aanwezigheid van ziekteverwekkers

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief