Drie Amsterdammers aangehouden voor creditcard-phising

Normal unavailable image
Door een extra creditcard aan te vragen op naam van nietsvermoedende slachtoffers én deze te laten bezorgen bij een leegstaande woning, konden internetcriminelen duizenden euro’s buit maken. Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland heeft nu 3 verdachten aangehouden. De drie verdachten – mannen van 22, 28 en 20 jaar uit Amsterdam – werden op 15, 22 en 29 januari aangehouden voor medeplichtigheid aan creditcard-phising. Naar schatting maakten zij ruim €50.000 buit. De aanhoudingen zijn het resultaat van intensief recherchewerk door het cybercrimeteam Midden-Nederland. Tijdens een langlopend onderzoek konden de verdachten worden geïdentificeerd aan de hand van camerabeelden, observaties en het nalopen van digitale sporen.

Aangifte creditcard-phising

De zaak kwam aan het rollen nadat creditcardprovider ICS aangifte deed van phising. De verdachten gingen als volgt te werk:
  • Klanten van ICS werden benaderd via een phisingmail.
  • Als een klant op een linkje in de mail klikte, werd hij of zij omgeleid naar een vals ICS website. Zo konden de internetcriminelen klantgegevens achterhalen.
  • Vervolgens vroegen de daders op een échte ICS website een extra creditcard aan met de gegevens van de slachtoffers.
  • De daders lieten de extra aangevraagde creditcard bezorgen in de brievenbus van een leegstaande woning.
  • De daders visten de brievenbus leeg en gebruikten de creditcards van de slachtoffers voor het pinnen van hoge bedragen en het bestellen van dure goederen.

Politie doet verder onderzoek

Eén verdachte is in vrijheid gesteld, de andere verblijven op dit moment in het huis van bewaring. Het onderzoek gaat verder. Heeft u informatie die van belang kan zijn voor dit onderzoek? Vul dan het tipformulier in!

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief