De zwakte van crypto is weer blootgelegd

Normal unavailable image

Coinbase, de grootste beurs waar cryptomunten verhandeld worden heeft de handel in ethereum classic (ETC) stilgelegd. De reden is dat er een zogenaamde 51% aanval is uitgevoerd op deze cryptomunt.

Hackers zijn erin geslaagd om een meerderheid te verkrijgen in de rekenkracht die nodig is om de transacties goed te keuren. En omdat crypto is gebaseerd op de “waarheid van de meerderheid” kon het voorkomen dat de criminelen er in slaagden om 219500 ETC met een waarde van bijna een miljoen Euro buit te maken.

Ook andere handelsplatformen zoals Kraken en Poloniex hebben maatregelen genomen om de schade te beperken en hebben het opnemen van tegoeden stopgezet. Onduidelijk is of de aanval nog steeds aan de gang is. Volgens sommige bronnen wel.

Crypto-deskundige Aat de Kwaasteniet vindt het vreemd dat de crypto-wereld nog regelmatig opschrikt van dergelijke aanvallen, want ETC is niet de enige. Bekende aanvallen in 2018 waren:

  1. Verge (XVG) al meerdere keren overvallen, buit onbekend.
  2. Bitcoingold (BTG) in mei 2018 voor een bedrag van 18 miljoen dollar opgelicht
  3. Monacoin (Mona) ook in mei 2018, ruim 500.000 dollar.
  4. Zcash in juni 2018, ook ruim een half miljoen.
  5. Litcoin Cash in juni 2018, maar daar had men het snel door en zakte de koers “maar” 6%.

Blijkbaar is het nog steeds te gemakkelijk om bij grote cryptomunten de boekhouding (lees blockchain) te corrumperen, terwijl er wel al methoden ontwikkeld zijn die tegen dergelijke aanvallen bestand zijn. Het Nederlandse Gulden (NLG) project bijvoorbeeld heeft recentelijk een nieuw systeem (Witness) gelanceerd waarbij de de veiligheid van de blockchain niet alleen afhankelijk is van de rekenkracht, maar ook van de mensen die Guldens in hun bezit hebben. Deze combinatie maakt aanvallen duurder dan wat het kan opleveren.

[signoff]

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief