ACM dwingt huurbemiddelaars te stoppen met rekenen van bemiddelingskosten

Normal acm logo
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft drie huurbemiddelaars gedwongen te stoppen met het rekenen van bemiddelingskosten aan huurders. Dit is niet toegestaan omdat zij in opdracht van verhuurders handelen. Het betreft de volgende bemiddelaars:
  • Domica Eindhoven te Eindhoven;
  • Goeth Vastgoed te Eindhoven;
  • Max Property Rentals te Rotterdam.
De ACM heeft de bedrijven een termijn van zes weken gesteld waarbinnen zij moeten stoppen met het rekenen van bemiddelingskosten aan huurders. Voldoen zij hier niet aan, dan moeten  zij een dwangsom van 5.000 euro per week betalen met een maximum van 250.000 euro. De huurbemiddelaars hebben aangegeven aan de last te voldoen en te stoppen met het rekenen van bemiddelingskosten. Een vierde huurbemiddelaar is na de aankondiging van de last onder dwangsom gestopt met het rekenen van bemiddelingskosten. Met deze actie wil de ACM dat er een eind komt aan de praktijk dat bij tweezijdige bemiddeling huurders toch bemiddelingskosten moeten betalen. Mocht de ACM signalen krijgen dat huurbemiddelaars doorgaan met het rekenen van bemiddelingskosten dan zal de ACM hard optreden. De ACM kan boetes opleggen tot 900.000 euro per overtreding. Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Huurbemiddelaars mogen geen kosten in rekening brengen bij huurders als zij ook voor de verhuurder optreden. Het maakt niet uit of ze het administratiekosten, een aanbetaling of inschrijfgeld noemen. Het is gewoon verboden. Huurders worden hiervan de  dupe. Daarom treden wij op.”

Verboden bemiddelingskosten

Een huurbemiddelaar bemiddelt tussen de verhuurder en de huurder. De verhuurder wil zijn woning of appartement verhuren en de bemiddelaar zoekt daar een huurder bij. De wet zegt dat als de bemiddelaar werkt in opdracht van de verhuurder hij geen kosten voor de bemiddeling in rekening mag brengen bij de huurder. De partijen die de ACM nu dwingt te stoppen met het in rekening brengen van deze kosten brachten bedragen van enkele tientallen tot 400 euro in rekening onder de noemer van aanbetaling, administratiekosten, contractkosten, inschrijfgeld of inspectiekosten. Huurders waren vaak verplicht deze kosten te voldoen voordat zij de woning konden betrekken. Het rekenen van deze bemiddelingskosten is verboden, welke naam de huurbemiddelaar er ook aan geeft of welke constructie hij er ook voor bedenkt.

Meldingen over bemiddelingskosten blijven belangrijk

De komende maanden zal de toezichthouder volgen wat het effect is en of meer acties nodig zijn. Signalen van consumenten over recente ervaringen bij ConsuWijzer zijn daarbij belangrijk. Consumenten vinden op www.consuwijzer.nl ook informatie over hun rechten bij huurbemiddeling en een voorbeeldbrief waarmee zij onterecht betaalde kosten kunnen terugvorderen.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief